DARKA TATİL KÖYÜ TOPLU YAPI YÖNETİM DENETİM RAPORU
Dönem :01.07.2023 – 30.06.2024
Darka Tatil Köyü Yönetiminin 2023/2024 dönemine ait çalışmaları ve bununla ilgili muhasebe kayıt ve hesapları çeşitli tarihlerde tarafımızdan incelenmiş olup, görüşlerimiz aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
1) Bütün muhasebe işlemlerinin Prosite Otomasyon Programına göre yapıldığı görülmüştür. Bütün dokümanlar incelenmiş olup, muntazam ve usullere uygun bulunmuştur.
2) Muhasebe elemanları haftalık raporlarla:
- Avans ödemeleri,
- Kasa hareketi,
- Aylık raporlama ile Gelir-Gider ve Bütçe/Gerçekleşme mukayesesi,
konularında Yönetim Kurulunu bilgilendirmiştir. Bütün kayıt işlemleri yasal süre içinde gerçekleştirilmiştir.
3) Masraflara esas teşkil eden fatura ve diğer bütün evrak üzerinde mevcut KDV miktarları dahil bütün rakamların aritmetik doğruluğu muhasebe elemanları tarafından kontrol edilmektedir. Bunlar ayrıca Yönetim Kurulundaki yetkililer vasıtası ile tetkik edilerek onaylanmış durumdadır.
4)Tahakkuk eden SGK, muhtasar vs vergiler, bordro, avans ödemeleri zamanında yapılmıştır.
5) 30.06.2024 itibarı ile kasa/banka mevcutları
Bankalarda 2.006,531,86.-TL
Kasada 5.208,20.-TL
Mevcut tutarı…....... 2.011,740,06. TL
şeklindedir.
Sonuç olarak bütün muhasebe işlemlerinin düzgün ve doğru yapıldığı saptanmıştır.
Saygılarımızla, 10 Temmuz 2024
MUSTAFA AKYÜZ E.BARIŞ AYBAY FEVZİ ÖZEN
DARKA TATİL KÖYÜ TOPLU YAPI BAĞIMSIZ BÖLÜM MALİKLERİ 31.08.2024 OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI
Yönetim Kurulu Başkanı (Yönetici) M.Noyan BENGİSU hazirun sayısını 131 asaleten, 45’i vekaleten olmak üzere toplam 176 kişilik katılım hazirun çizelgesinden tespit edildi. Olağanüstü Genel Kurul toplantısını açtı:
1-Gündemin 1.maddesi gereği Divan Kurulu seçimine geçildi, Başkan M.Noyan BENGİSU önerdikleri Divan Kurulunu ilan etti, başka öneri olmayınca oylamaya sunuldu. Aşağıdaki haliyle oy birliği ile seçildiler.
Divan Kurulu Başkanlığına Sevinç ÖZTÜRK
Divan Kurulu Başkan Yardımcılığına Yelda UÇKAN
Divan Kurulu Yazmanlığına Ayşe ATASOY oy birliği ile seçildiler.
Divan Kurulu yerini aldıktan sonra Divan Başkanı Sevinç Öztürk katılımcıları Atatürk, silah arkadaşları ve vefat etmiş Darkalılar için saygı duruşuna davet etti. Peşinden, İstiklâl Marşı söylenerek toplantı başladı.
2-Gündemin 2.maddesi gereği Divan kuruluna toplantı tutanağını kat malikleri adına imzalama yetkisi oy çokluğu ile verildi.
3-Gündemin 3.maddesi gereği Divan Başkanı, Yönetim kurulundan bugün burada oluş nedenimizi özetlemesini istedi.
Noyan BENGİSU (Başkan) Katılım için teşekkür ederek söze başladı. Gündem maddesininin geçen genel kurulda da konu olduğunu fakat yeni gelişmeler ve kat maliklerinden gelen fikir ve öneriler sonrası bu olağanüstü toplantının yapılması gereği hasıl oldu; dedi.
Geçmiş senelerde daha izole olan yaşam alanımız süreç içinde çevredeki yeni parsellerle daha iç içe girmiştir. En önemli mihenk taşı 3.Derece Tabiat Varlıkları Sit alanı olduğumuz gerçeğidir.
Yapı inşamız esnasında yollar belediyeye terk edilerek imar alınmıştır. 2019 yılında yan ve karşı parsellerin de düzenlendiği yeni parselizasyon uygulanmıştır. Çevre komşularımızdan belediye ve Cimer aracılığıyla çeşitli başvurular olmuştur. Şimdiki yollarımızın durumunu, seçilecek yolun yasal alt yapısı v.b konuları açık açık konuşma zamanıdır. Öncelikle Ceza hukukçusu komşumuz Prof. Köksal BAYRAKTAR ile Prof. Aydın GÜLHAN ve yine hukukçu komşumuz Av.Barış AYBAY ile toplantılar yaptık. Ayrıca Av.Kaan GÖK, Av.Cihan KIRANER ve Mimar Erkan UÇKAN hocamızı da toplantılarımıza kattık.
Üsküdar, Uçaksavar ve Etiler de benzer sitelerin incelemesini yaptık. Ecrimisil uygulamasının kapsamı ve tanımını açıkladı : Ecrimisil uygulaması bir kiralama sistemi değildir. Geriye dönük işgaliye için ödenen bir ceza bedelidir. Çevreden gelen baskı kaymakamlık üzerinden belediyeye de aksettirilmektedir.
Elimizin güçlü olduğu noktalar var, yerel yönetimle iyi ilişkileri koruyarak ilerlememiz gerekmektedir. Kurulumuzla yaptığımız toplantılarda bu yol için seçenekleri belirledik. Darkadaşlar arasında gönüllülük esasıyla değil artık bu konuyu işi olarak
benimseyecek ve Darka’nın hukuksal alt yapısını oluşturacak, dava gerekirse bu konuda işlem yapacak hukukçu ve danışmanlar için bütçe istiyoruz. Konunun çok boyutluluğu nedeniyle artık gönüllü çabaların sonuç vermesini geçtik. İki Genel kurul önce alınan karar sonucu olan tüzel konumumuz halen tapu müdürlüğünde onay beklemektedir. Bu konu da profesyonel takip gerektirdiği için sizden bütçe istiyoruz. Sizle revize bütçemizi de paylaştık. Şartlar el verdiğince sadık kalmaya çalışacağız.
Sevinç ÖZTÜRK (Divan Başkanı) İlave fon için nedenleri özetledi.
1. İznik S.T.K’lara destek vermek
2. Yönetim Planı ve takibi için hukukî danışman
3. İmar Plan üzerinde yapılması olası değişiklikleri takip edecek liyakat sahibi bir profesyonel için
Sevinç ÖZTÜRK (Divan Başkanı) Ecrimisil konusu için tekrar açıklık ve açıklama istedi.
Cihan KIRANER C-18, Danışma kurulu üyesi olarak yönetimle beraber çalıştım. Darka’nın iki özel statüsü var.
1. 3.Derece Tabiat Varlıkları Sit alanı
2. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı
Bunlar bizim için avantajdır. Sahil ve iç yolları koruyabiliriz fakat artık tam mesaili ve donanımlı bir desteğe ihtiyacımız var. Ecrimisil geriye dönük ceza bedelidir. Geleceğe dönük koruma getirmez. İleriye dönük kiralama konusunda bazı istisnai vakalar, özel durumlar var ama zor.
Satın alma seçeneği konu olduğunda,
a/ Bedelini karşılayabilir miyiz. b/ Açık satış olacaktır 3üncü kişiler de katılabilir.
Bizim doğrudan muhatabımız Çevre Şehircilik bakanlığıdır. Bunu destekleyecek bir yönetim planı ve tam bir tüzel kişilik tanımımız olması gerekir.
Bu fonun oluşturulmasının doğru olduğu kanaatindeyim.
Sevinç ÖZTÜRK (Divan Başkanı) Geçmişimizde İznik yerel yöneticileriyle elele vererek iyi ilişkilerin nasıl yürütüldüğünü anlattı.
Mehmet GÜNYELİ A-10, söz istedi, iki sorusunu dile getirdi:
1/ Önceki bütçe ile şimdiki dağıtılan arasındaki fark nedir? 2/ Yerel yönetimler ve yöneticilerle ilişki yolları sadece mali destek değildir. Köylerde kütüphaneler yaptırdık diye örnekler verdi. Ek bütçenin son dakika dağıtılmasından memnun değilim. Yollara kazık dikilmesi üstü kapalı bir tehdittir. Beklenmeyen gelişme dediğiniz nedir?
Sevinç ÖZTÜRK (Divan Başkanı) Başkan Noyan Bengisu anlattı ama ben de söyleyeyim. Yan parseldeki 8 ev Cimer’e başvurmuş çünkü yeni yol nedeniyle erişimleri kapanmış; bunun sonucunda Bursa valiliğinden İznik kaymakamlığına işlem emri iletilmiştir. Devamında İznik Belediyesinden gereğinin yapılması istenince, Belediyemiz Darka’dan yol açmasını talep etmiştir.
Noyan BENGİSU (Başkan) İki bütçe arasındaki fark 4 Milyon’dur. Cimer’e yapılan yoğun şikayetleri kastettik. İdari yetkililer de görevlerini yapmak zorunda kalıyor.
Bu ilave bütçe salt bağış amaçlı değildir. Az önce anlattığımız üzere hukuksal süreçler için profesyonel çalışmalar da dahildir. Darka Türkiye Cumhuriyetinden ayrı bir yer değildir. Yolların ve sahilin kullanımı bir Türkiye Cumhuriyeti kanununa tabidir. Fakat tehdit olarak adlandırmayınız. Yönetim kurulumuzun görüşü tehdit olduğu yönünde değildir. Yerel idareciler görev verildiğinde yerine getirmek zorundadır.
Sevinç ÖZTÜRK (Divan Başkanı) Sözü Mimar Erkan UÇKAN’a vereceğim kendisi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanlığı döneminde Darka’mızın 3.Derece Sit alanına dahil edilmesini sağlayan kişidir.
Erkan UÇKAN C-41, Görevimiz yeni nesillere pürüzsüz bir statü devretmektir. Koruma planı yapılırken geçmişte belirlenmiş statümüz dikkate alınmadan yapılmıştır. Geçmişte bunu dile getirdim ama hareket etmekten çekindi yönetimler. Geri dönülmez bir noktada değiliz gelin elele verelim ve çözümü var olan konuyu çözüme kavuşturalım. Bürokratlar da aksiyon alır. Bu tehdit değildir. Zamanında Sit alanı ilan edildiğinde, koruma kuruluna bağlıydık fakat sonrasında uygulama değişti ve belediyeye bağlandık. Ayrıca dikkatinizi çekmek istiyorum arka parsellerde Toki planları da var. Şu anda halı altına süpürülmüş olanlarla uğraşan yönetime destek olmamız gerekiyor.
Burak KINAY B-49, Geçen sefer ötelenmiş bir karar için, bu kez Olağanüstü Genel Kurul içinde toplandık; Yönetim kurulumuzun niyetine güvenerek, kalbimizle destek oyu vermemiz gerektiğini düşünüyorum.
Nuray ADAL A-16, 1/ İstenen bu rakam neye göredir. Geç katıldım, açıklandıysa özür dilerim. 2/ Toplu yapı statüsüne müracaat ettik, planı yeni onayladık; Başkanımızın topal ayak dediği nedir? Bu statüyü almadık mı?
Noyan BENGİSU (Başkan) Eksik anımsıyorsunuz iki sene önceki genel kurulda onaylandı ve tapu dairesinde onay bekliyor. Şu an yürürlükte olan 2008 planıdır. Geç geldiğinizi söylediniz kaçırmışsınız. Ek bütçeyi de açıkladık az önce.
Kaan GÖK İ-1, Tehdit değil ama bir risk vardır. Erkan hocamızın ifade ettiği şekilde amaç sürdürülebilirliktir diyerek, konuyla ilgili çalışan kurulun özverili çalışmalarını anlattı.
Ferhan PAGANO B-61, İskelenin ruhsatı yok diye duydum bu konu da katılacak mı?
Noyan BENGİSU (Başkan) İskelenin Yapı kullanma belgesi vardır.
Şermin TETİK D-41, Açıklamalar için teşekkür ederim. Elbette çevre ile uyumlu olmalıyız. Hukuki yollarda Darka’mızın bu yapısını korumak için desteğim sizlerle.
Osman HEPGÜL D-4, Yerel idarecilerle ilişkiler kadar, birbirimizle ilişkimizi de gözden geçirelim diyerek Web sitemizden “İlkeler” bölümünü okudu. Bu ilkeleri ileriye taşımak istiyorsak, evlerin satış ve kiralanmasının referansla olması gerektiğine inanıyorum. Tekrar gündeme getirmek istedim.
Sevinç ÖZTÜRK (Divan Başkanı) Bu ifadelerin her cümlesine katılıyorum. Bu dilek ve temennilerinde haklısın dedi.
Devamla, Darka’yı hayata geçiren tüm mimarlara teşekkür ettiğini belirtti. Belediye Başkanımız Kaan Usta’yı uzun zamandır tanırım, Darka’ya karşı hep uyumlu ilişkileri ve tavırları oldu. Bu kez Cimer üzerinden gelen yönerge vardır. Erkan Uçkan Hocam haklıdır. Zamanında, benim de şahit olduğum şekilde, Erkan Hocamın uyarıları kulak arkası edildi. Şimdi harekete geçmenin zamanı geldi diyerek oylamaya geçti.
Toplantıya sunulan 2024-2025 dönemi işletme projesi (bütçe) önerisi oy birliğiyle ile kabul edildi.
Kat maliklerine teşekkür ederek, Genel Kurul toplantısını kapattı. 31.08.2024
ASLI İMZALIDIR
Divan Kurulu Başkanı Divan Başkan Yardımcısı Divan Kurulu Yazmanı
Sevinç ÖZTÜRK Yelda UÇKAN Ayşe ATASOY
2022 – 2023 DÖNEMİ
DARKA TATİL KÖYÜ TOPLU YAPI YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU
2021 Temmuz ayında göreve seçilmiş olan “Toplu Yapı Yönetim Kurulumuz’un” denetim ve gözetiminde geçen bir yıl içinde DARKA’da yapılmış olan çalışmaları özet halinde bilgilerinize sunmaktayız.
GÜVENLİK:
Kendi özel güvenlik birimimiz, 5188 sayılı Özel Güvenlik Yasası ve buna bağlı mevzuat gereği, kendisine tevdi edilmiş görevlerini ortalama 13 personel ile yürütmektedir.
Güvenlik birimimiz, güvenlik hizmetlerimizi ve koruma planını Bursa Valiliği Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne onaylatarak söz konusu yasanın gerektirdiği her türlü resmi yazışma ve evrak takibini de gerçekleştirmektedir.
Özel Güvenlik Yasası gereği yılda bir defa yenilenmesi gereken “Koruma Planı” hazırlanarak Bursa Valiliği Özel Güvenlik Müdürlüğü’ne teslim edilmiş ve olur onayı alınmıştır.
Güvenlik kamera sistemimiz 32 kamera (gece görüşlü) ile kontrol edilmektedir. Darka’nın tüm sınırları ve ana arterler kamera ile kontrol altındadır.
Özel güvenlik personelimizin donanımını arttırmak hedefi ile sezon öncesi yangın, ilkyardım, halkla ilişkiler ve genel konularda eğitimleri tamamlanmıştır.
SİSTEM BAKIMLARI VE ALIMLAR:
· Paratonerlerin periyodik bakımları yapılmıştır.
· Göl seviyesi alçak olmasından dolayı iskelenin etrafına halattan korkuluk yapılmıştır.
· Güvenlik turlarında kullanılan devriye tur kontrol sistemi yenilenmiştir.
· Güvenlik biriminin kullandığı 2 adet telsizin bataryaları yenilenmiş ve bakımları yaptırılmıştır.
· Sahra tipi yangın dolaplarının içindeki 5 adet bez hortum yenilenmiştir.
· Şehir şebeke suyunu depoladığımız ve gerektiğinde Darka’nın kullanıma sunduğumuz su depomuzun temizliği ile yıllık periyodik motor ve pompa bakımları yapılmıştır.
· Tüm bahçelerin sulanmasında kullandığımız ve iç göletlere bastığımız sulama suyu sistemini çalıştıran muhtelif güçteki motorların yıllık periyodik bakımları yapılarak sezonda problem yaşanmaması amaçlanmıştır. Bir adet dalgıç pompa ve 1 adet pis su pompası yenilenmiştir.
UÇKUN, KEMİRGEN VE KENE MÜCADELESİ:
Darka’mızın bitki dokusu, toprak yapısı ve sulu alanların çokluğu sebebiyle, her yıl sivrisinek, karasinek ve her tür uçkun ve fare – sıçan gibi kemirgenler ile etkili bir şekilde mücadele etmek gerekmektedir. Kırandere, sınırımızdaki tahliye kanalı, iç göletler, karşımızdaki yarısı bataklık Üyecek çayırı, Darka’mızın zararlı uçan haşereler tarafından istila edilmesine sebep olmaktadır.
Tüm bu mücadeleler esnasında insan sağlığına zararlı etkisi olmayan, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı ürünler kullanılmaktadır.
· Sivrisinek için Nisan – Mayıs – Haziran aylarını kapsayacak şekilde, sinekler daha larva iken ilaçlama başlatılmıştır ve uygulanmıştır.
· Sivrisinek ve karasinek için zorlukla temin edilebilen insan sağlığına etkisi olmayan kimyasallar ile Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri çim alanlara, çöp kutuları, sinek oluşturabilecek su birikintileri, foseptik çukurlarına vb. yerler ilaçlama yapmaya devam etmekteyiz.
· Fare – sıçan ve diğer kemirgenler için 12 ay boyunca, her ay periyodik istasyon kontrolü yapılmakta ve mücadele sürdürülmektedir.
· Kene ve sebep olduğu Kırım – Kongo kanamalı ateşi hastalığı nedeniyle, olası kene hareketine karşı ilaçlama mücadelesi yapılmıştır.
· Sürüngen mücadelesi yapılmıştır.
DİĞER HİZMET VE ÇALIŞMALAR:
· Sulama motorlarının ve panoların kapaklarının bakımı ve boyası yapılmıştır.
· Çöp ve el arabalarının bakımları yapılmıştır.
· Oturma banklarının bakım ve onarımı yapılmıştır.
· Tüm bordürlerin bakımları ve badanası yapılmıştır.
· Bisiklet rampalarının tamamı onarılmış ve boyamaları yapılmıştır.
· Göle giriş rampaları, kum alanda bulunan ahşap yürüme yolları onarılmıştır.
· Soyunma kabinleri bakımı ve boyaları yapılmıştır.
· Otoparklardaki araç nizamını sağlamada yardımcı olan çizgiler yenilenmiştir.
· Futbol sahasının zemini tesviye edilip çimlenme çalışması yapılmıştır.
· Sahil boyunca şemsiye, soyunma kabini ve duşların sadece Darka sakinlerinin kullanımına ait olduğunu belirten tabelalar konmuştur.
MALİ TABLOLAR, AİDAT TAHSİLATI ve DİĞER GELİRLER:
2022-2023 hesap dönemimizde, ortak giderlere katılım payı olarak topladığımız aidatların tahsilat oranı %98’dir. Aidatlarını zamanında ödeyen Bağımsız bölüm maliklerimizin bu konuda göstermiş oldukları duyarlılığa teşekkür ederiz.
Bu ödemelerin zamanında yapılması büyük önem arz etmektedir. Maliklerimizin büyük çoğunluğunun gösterdiği bu özeni göstermeyen maliklerimizin varlığı ise ödemelerimizde, özellikle personel ödemeleri ve sabit giderlerimizin ödenmesi konusunda sıkıntıya neden olmakta ve finansman maliyetimizin yükselmesine yol açmaktadır.
Yönetimimiz, çalışan aylıklarında gecikme olmaması, ücret ödemelerinin zamanında yapılması prensibinden hareketle, nakit tahsilatlarda gecikme olan aylarda kredi kartı tahsilatlarını vadelerinden önce yapılması zorunluluğu karşısında banka masrafı ödemek zorunda kalmaktadır.
19.04.2023 tarihli duyurumuzda paylaştığımız gibi 3 Mart 2023 tarih ve 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık sigortası kanunu ile 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun ile SSK’lıların emekli olabilmesi için yaş şartının kaldırılmış olması sonucu 10 personelimiz bu kapsama girmiş olduğundan kıdem tazminatına hak kazanmıştır. 2022 Temmuz ayında yapılan bütçemizde bu husus öngörülmediğinden aidatlar da buna göre hesap edilmişti. Bu sebepten dolayı ek işletme projesi yapılarak bağımsız bölüm başına 3.440.-TL ek avans toplanmaktadır. Bu şekilde 1.647.760.-TL ek avans bütçesi yapılmış ve onayınıza sunulmuştur.
Ayrıca 2022-2023 bütçesinden Güvenlik ve Bahçe personeline emekliye ayrılan ve işten ayrılanlara 626.658.-TL kıdem tazminatı ödemesi de yapılmıştır.
PERSONEL:
Personel kadromuz; ofis personelimiz 3, bahçe personelimiz 9, teknik personelimiz 2, güvenlik personelimiz 13, hizmetli 1, traktör şoförü 1 olmak üzere toplam kadrolu personel sayımız 29’dur.
2022 yaz sezonu için bahçelere 6 geçici personel istihdam edilmiştir.
Güvenlik personelinden 1 kişi emekliye ayrılmıştır. Yerine bir kişi istihdam edilmiştir.
Bahçe personelinden bir kişi emekliye ayrılmış, ayrıca iki personelimizde işten ayrılmıştır. Yerlerine iki kişi istihdam edilmiştir.
Tüm personelimiz temel iş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini almış olup, İş ve İşçi Sağlığı ve Güvenliği prosedürleri titizlikle takip edilmekte ve uygulanmaktadır.
SOSYAL ve SPORTİF AKTİVİTELER:
2022-2023 dönemi yoğun geçen sezon aylarında yetişkinlerimize ve çocuklarımıza yönelik sportif ve sosyal faaliyetler için yönetimimiz geçici personel istihdam etmiştir;
· Spor öğretmeni Şahin KARAMAN gençlerimize yönelik, futbol, basketbol, voleybol, su jimnastiği vb. spor çalışmalarını başarı ile yönetmiştir.
· Çocuk kulübümüz faaliyetlerini, çocuk gelişimi ve eğitimi mezunu Ebrar KAÇMAZ gözetiminde, 3-8 yaş arası çocuklarımıza yönelik el işi, boyama, resim yapma vb. şeklinde gerçekleştirmişler; sezon sonunda düzenledikleri sergiyle çocuklarımızın eserlerini tüm Darka’lıların görmesine imkan sağlamışlardır.
BAHÇELER – AĞAÇ VE BİTKİ ÇALIŞMALARI:
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek kurulu tarafından 1999 yılında doğal sit alanı ilan edilen Darka’mızın ağaç ve bitki dokusu olabildiğince korunarak sezonluk rutin çalışmalarımız yapılmıştır;
· Tüm bahçelerde başta güller olmak üzere budanması gereken bitkiler budanmış, periyodik ilaçlama çalışmaları yapılmıştır. Yine bu bitkilerin ve çiçeklerin dip çapaları, gübrelemeleri yapılıp sezona hazır hale getirilmiştir.
· Bahçeler içindeki yürüme taşlarının bir bölümünde dolgu ve düzenleme çalışmaları yapılmıştır.
· Her yıl olduğu gibi bu sezon da mevsimlik çiçek dikimine özen gösterilmiş, değişik türde mevsimlik çiçekler Darka’mızın muhtelif yerlerine dikilmiştir. Bu sezon, dikilen mevsimlik çiçeklerin bir kısmının kalıcı (birkaç yıllık) olmasına özen gösterilmiştir.
· Tüm bahçelere 1 Tır gübre atılmıştır.
· Bahçe bakımlarında kullanılmak üzere bu dönemde de muhtelif zirai ilaç, çim tohumu ve çim gübresi, belirlenen ihtiyaç miktarından alınarak uygulanmış ve uygulanmasına devam edilecektir.
· 10 kamyon toprak alınmıştır.
· Darka genelinde tüm bitkilendirme çalışmaları en üst düzeyde yapılmıştır.
HUKUKİ İŞLEMLER:
A) Geçmiş dönemlerden gelen ve bu dönem de devam eden, ortak giderlere katkı payı olan bedelleri ödemeyen sakinlerimiz için gerekli ihtarnameler gönderilmiş, ihtarnameye olumlu karşılık alınmayan sakinlerimiz aleyhine alacaklarımız hususunda İznik İcra Müdürlüğünde gerekli icra işlemleri başlatılmış olup sürdürülmektedir.
İlgili takiplere itiraz eden sakinlerimiz hususunda ise yine İznik Mahkemelerinde İtirazın İptali davaları açılmış olmakla alacaklarımızın tahsili takip edilmektedir.
B) İlgili dönem içerisinde sakinlerimiz tarafından verilen dilekçelerin hukuki boyutları irdelenerek uyuşmazlık konusu hususların hukuki değerlendirilmesi gerçekleştirilmiş ve ilgili konulara kanunlar çerçevesinde cevaplar ve yaptırımlar belirlenmiştir.
Bunun yanı sıra Kat Mülkiyeti Kanunu ve Toplu Yapı Yönetim Planımıza aykırı uygulamalar gerçekleştiren sakinlerimiz hususunda da aykırılıkların giderilmesine yönelik davalar açılmıştır.
C) İznik Asliye Hukuk Mahkemesinin 2020/390 esas sayılı dosyası üzerinden aleyhimize açılan davada; davacı merhum eşinin Darka Tatil Köyü bünyesinde çalıştığı iddiasında bulunmuş olup yapılan araştırmada bahsi geçen şahsın Darka’nın inşaatı sırasında inşaat firmasında çalışmış olduğu, Toplu Yapı Yönetimimiz ile herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır.
Söz konusu husus mahkeme nezdinde de ortaya konulmaya çalışılmakla halen bilirkişi raporu aşamasındadır. Gelecek celse tanıkların dinlenilmesi gerçekleştirilecektir.
Dosyanın duruşması 12.10.2023 tarihine bırakılmıştır.
D) Serdar YAMAN isimli personel ile hizmet akdinin sonlandırılması sebebiyle İznik Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmekte olan tazminat davası yerel mahkemece kısmen kabul ile neticelendirilmiş ve gecikme faizi hariç 18.242 TL olarak karara bağlanmıştır. Gerekçeli kararın tarafımıza tebliğinin ardından dosya karar istinaf edilerek İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmiştir.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf başvurumuzu yerinde görmüş ve dosyayı yeniden yargılama yapılması için geri göndermiştir.
Dosya İznik Asliye Hukuk Mahkemesi`nin 2020/437 Esas sayısı ile işlemde olup duruşması 12.10.2023 tarihine bırakılmıştır.
E) Maliye Hazinesi ile görülmekte olan Müdahalenin Men`i Davasında mahkeme Hazine arazisi içerisinde olan İskele, voleybol sahası ve spor kulübünün ve sakinlerin tekne barınağı olarak kullandıkları alan hususunda Müdahalenin Men`i kararı verilmiştir.
İlgili kararın gerekçesi tarafımıza tebliğ edilmiş olmakla, tarafımızca temyiz edilen karar doğrultusunda yargılama Yargıtay safhasına taşınmıştır.
Yargıtay Hukuk Dairesinden gelen cevap kapsamında, dava konusu alanın kıyı kenar çizgisinin belirlenmesindeki çelişkilerden ötürü BOZULMASINA karar verilerek yeniden yargılama yapılmasına karar verilmiştir.
Yeniden yapılan yargılama İznik Asliye Hukuk Mahkemesi`nin 2018/237 Esas sayısı ile görülmüş ve Kısmen Kabul – Kısmen Red şeklinde hüküm tesis edilmiştir. Gelinen aşamada gerekçeli kararın yazılıp tarafımıza tebliğ edilmiş ve karara karşı Temyiz başvurusu yapılmıştır.
Dosyamız halen Yargıtay 7. Hukuk Dairesi`nde 2022/1830 Esas Sayısı ile işlem görmektedir.
F) İznik Asliye Hukuk Mahkemesi`nin 2019/238 Esas numarası ile görülen davada, Darka içerisinde bulunan iskeleden suya atlayarak yaralanan davacı tazminat talebinde bulunmuştur.
İskelenin sorumluluğunun Darka Tatil Köyü Toplu Yapı Yönetiminde olmadığı yönündeki ısrarlı ve gerekçeli savunmalarımıza rağmen aleyhimize 800.000TL Manevi, 3.298.137,30 TL Maddi tazminata hükmedilmiş olmakla, iş bu rapor hazırlandığı tarihte mahkemenin gerekçeli kararı halen yazılmadığı için söz konusu kararın detayları tarafımızca bilinmemektedir. İstinaf harcı için bütçeye gerekli tutar ayrılmıştır.
Bundan sonraki süreçte gerekçeli kararın tarafımıza tebliğinin ardından, itirazlarımız doğrultusunda karar üst mahkemeye taşınacaktır.
G) “Önleyici Hukuk” anlayışımızın getirdiği temel sonuç itibariyle, her türlü işlemin gerçekleştirilmesinden evvel konu derinlemesine analiz edilerek ilgili kurum ve kuruluşlar ile konunun değerlendirilmesini yapılarak Darka Tatil Köyümüzün görebileceği muhtemel zararlar en aza indirilmeye çalışmaktadır.
ÇEŞİTLİ ALIMLAR:
· 1 adet Olemac Tırpan makinası alınmıştır.
· 1 adet Bosch matkap makinası alınmıştır.
· 1 adet dalgıç pompa alınmıştır.
· 1 adet pis su pompası alınmıştır.
· 2 adet Olemac çim biçme motoru alınmıştır.
· Çim traktörünün lastikleri yenilenmiştir.
· Kırılan aydınlatma glopları ve patlayan ampuller yenilenmiştir
· Çöp konteynerlerinin kırılan 30 adet kapağı yenilenmiştir.
· Çöp konteynerlerinde kullanılmak üzere çöp poşeti alınmıştır.
· Aydınlatma direklerin çürüyen ahşap kısmından 16 tane yenilenmiştir.
· Bahçe çalışmalarında kullanılmak üzere sulama hortumu, fıskiye gibi muhtelif yedek parça alınmıştır.
· Ramazan ayı içinde, Kurban bayramı ve yılbaşı öncesinde tüm personelimize gıda paketleri dağıtılarak sosyal katkı sağlanmıştır.
· Personele yakacak yardımı yapılmıştır.
· Personele yazlık ve kışlık olmak üzere 1 çift ayakkabı, pantolon, kazak, vs. muhtelif iş giysileri alınmıştır.
İLETİŞİM:
· web sayfamızı www.darka.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.
· mail adresimiz info@darka.org.tr
SAĞLIKLI VE HUZURLU BİR YAZ GEÇİRMEMİZ DİLEĞİYLE.
DARKA TATİL KÖYÜ
TOPLU YAPI YÖNETİM KURULU
Temmuz 2023